Pihkassa.fi

IMG_4365

Retkikohde: Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualue

Paikka: Pirkanmaa, Tampere, Teisko-Aitolahti.

Pituus: Merkittyjä reittejä alueella yhteensä noin 15 km, puhelimeen tallentui tällä kertaa 8,3 km.

Alueen koko: 608,5 hehtaaria.

En tiedä miten olin onnistunut välttämään tiedon Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualueesta. Tai jos olinkin kuullut siitä joskus jonkun vinkkaamana, oli paikka vaipunut unholaan.

Kintulammi ei nimittäin ole mikään ihan pieni ja salainen paikallisnähtävyys, vaan Pirkanmaan kolmanneksi suurin suojeltu metsäalue Helvetinjärven ja Seitsemisen jälkeen.

Olin menossa koulun jälkeen käymään kaverin luona Tampereella, joten toki iskin aamutuimaan googleen ”tampere laavu” -hakusanaparin ja klikkasin ensimmäisen hakutuloksen auki: Valittu vuoden retkipaikaksi 2020.

Sinne siis, sillä paikka ei voi olla ainakaan kovin pettymys. Huonona puolena se, että voi olla ruuhkainen. No, oli keskiviikko ja kello oli vasta viisi, joten luotin siihen, etteivät juuri töistä päässeet ihmiset ihan massoittain ole vielä Teiskon metsiin ehtineet.

Ajettiin autot P1-parkkipaikalle, jossa oli vain muutama auto. Reittisuunnitelma oli Kirkkokiven kautta Kylmäsuolle, Kaukaloistenkallion kautta piipahdus Ylä-Kaulamoisessa – jossa oli riippumattoilijoita! – ja sieltä sain kinuttua vielä lenkin Kintulammin kautta takaisin autolle.

Trackeriin kertyi 8,3 km ja aikaa meni 2,5h. Ihan täydellinen iltapäivälenkki ja keli mitä parhain.

En tiedä oliko syynä kesän ensimmäiset hellepäivät ja vauhdilla heräävä luonto, vai se, että vastaan käveli vain kourallinen ihmisiä ja sai köpötellä rauhassa vai miksi Kintulammi tuntui jotenkin harvinaisen mukavalta ja raukean leppoisalta retkikohteelta.

Mulla on luonnonhoidon koe vajaan parin viikon päästä ja vaikka tiedän, että se menee heittämällä läpi, oli kiva tenttailla pitkin matkaa puolin ja toisin kasveja, puita, metsätyyppejä ja olisiko kyseessä laki- vai sertifiointikohde jos samanmoinen paikka tulisi työmaalla vastaan.

Vaikken tekisi päivääkään metsäkoneen kanssa töitä (toivottavasti teen), on metsäalan perustutkinto tehnyt metsissä kulkemisesta paljon monipuolisempaa ja kiinnittää huomiota aivan eri asioihin kuin ennen.

Esimerkiksi musta on tullut aivan tolkuton lahopuufani.

Kirkkokiven laavu

Kintulammin reitit on selkeitä ja hyväkuntoisia, alueella on neljä modernia laavua/tulentekopaikkaa ja puitteet muutenkin hyvät kokemattomallekin retkeilijälle. Reitti P1ltä Kirkkokiven tulentekopaikalle on 300m matkalta esteetön.

Tykkäsin kyllä paikasta kovasti. Ja niin taitaa tykätä moni muukin. Kun päästiin myöhemmin takaisin parkkipaikalle, oli autojen määrä vähintään triplaantunut, eli paikka on parhaimmillaan varmasti melkoinen turistirysä. Mukavin aika liikkua suosituissa paikoissa onkin arjen toimistoajat (ja jos haluaa pelata varman päälle niin kehnolla kelillä).

Lisätietoa Kintulammin luonnosta ja historiasta https://kintulammi.fi/

Jätä kommentti

Sivupalkki tähän.