Pihkassa.fi

IMG_6775

Pikaopas: mikä edes on metsäkone?

No niin, sain edellisestä postauksesta jo palautetta, ettei ymmärretä mitä eroa on ajokoneella ja hakkuukoneella ja mikä ihme on moto? Mun piti tehdä tällainen postaus jo heti kärkeen, mutta oli ilmeisesti liian kiire horista kuulumisia, otetaan siis virhe takaisin ja selvennetään asia nopeasti, niin blogin lukeminen on tulevaisuudessa ehkä hivenen antoisampaa 😎

Mut pakko tehdä ensin aika nolo tunnustus.

Kun hain metsäkouluun, en tiennyt, että metsäkoneita on monenlaisia. Tai uusi asia oli, että on hakkuu- ja ajokoneita. En ollut koskaan uhrannut ajatustakaan sille, miten ne kaadetut puut sieltä metsästä pois tuodaan.

Olin vain katsellut insinööripornoksi kuvailtuja ”worlds most satisfying big awesome machines top 5” -videoita kuola poskella ja ihastellut kuinka cool on metsäkone. Siihen se sit jäikin. En tiennyt metsäkoneista mitään muuta, kuin että rokki soi ja puu kaatuu.

Noin, paljastus tehty.

Eli termillä metsäkone voidaan tarkoittaa sekä hakkuu- että ajokonetta. Esimerkiksi meidän koulusta valmistuu metsäkoneenkuljettajaksi, teki näytön hakkuukoneesta tai ajokoneesta.

Ja koska rakkailla lapsilla on monta nimeä, varautukaa siihen, että saatan selittää samassa lauseessa vahingossa kaikilla alta löytyvillä termeillä, fiiliksen mukaan.

Hakkuukone, harvester, moto:

Yllä Ponssen yksi versio hakkuukoneesta. Joka merkillä on oman tyyppisensä, osalla puomi on kopin edessä, joillain se tulee sivusta ja tässä Ponssen mallissa se tulee kopin päältä.

Hakkuukoneen erottaa ajokoneesta siitä, ettei kuormatilaa ole ja puomin päästä löytyy iso hakkuulaite, jolla puusta tarrataan kiinni ja sahataan poikki, karsitaan ja pätkitään.

Yllä oleva on Ponsse Scorpion, samainen yksilö, jolla olin tämän viikon metsässä.

Mutta siis: hakkuukoneella tehdään puut!

Ajokone, metsätraktori, kuormatraktori, forwarder:

Yllä Ponssen Wisent-mallinen ajokone, jolla ajellaan metsässä hakkuukoneen tekemiä uria pitkin, keräillään puut kyytiin ja ajetaan ne tien poskeen varastoalueelle puutavara-auton suorittamaa jatkokuljetusta varten.

Eli siis: ajokoneella kerätään puut.

Noin! Ja matka jatkuu!

Jätä kommentti

Sivupalkki tähän.