Muista vaatia työnantajalta aina kirjallinen työsopimus

Tänään alkoi kauhistuttaa se, että porukka tuolla painaa metässä vuosikausia ilman mitään kirjallista työsopimusta, joten iltapuhteina väkersin yleispätevän metsäkonealan työsopimuksen, jonka voi ladata ja tulostaa ja viedä työnantajalle täydennettäväksi jos sellainen uupuu. Työnantajalla ei ole mitään syytä kieltäytyä kirjallisen työsopimuksen tekemisestä ja jos kieltäytyy, ota jalat alle ja tähyile aidan takaa vihreämpiä laidunmaita, koska se on ehdoton red flag.

LATAA METSÄKONEALAN TYÖSOPIMUS TÄSTÄ

Suullinen työsopimus on lain mukaan täysin verrattavissa kirjalliseen noin pitävyytensä puolesta, mutta sen huonona puolena on se, ettei missään ole mitään todisteita sovitusta – usein vain sana sanaa vastaan ja kiistatilanteissa harvoin vuosien takaiset herrasmiessopimukset ja niiden yksityiskohdat pitävät tai ovat ylipäätään muistissa.

Jos suullisesti on sovittu, että tunteja on 40 h viikossa, mutta sitä ei lue missään, voi työnantaja väittää, että teet töitä niin sanotulla nollatuntisopparilla, jolloin työt saattavat loppua seinään ilman, että työnantajan tarvitsee irtisanoa työsuhdetta. Itse irtisanoutuessa tulee työkkärin ja työttömyyskassojen kanssa karenssia ja muita ongelmia. Eli tällä on väliä.

Joten pliis – itsesi takia – vaadi työsopimus kirjallisena ja ota selvää mitä oikeuksia velvollisuuksien lisäksi työsuhteeseesi kuuluu.

Metsäkonealalla noudatetaan Teollisuusliiton metsäkonealan työehtosopimusta, ja siihen kannattaa aika ajoin tutustua TÄÄLTÄ. Siellä on listattuna palkkataulukot, lisät, lomat ja muuta mielenkiintoista.

Jos kaikki menee hyvin, ei työsopimusta tarvitse katsoa allekirjoitushetken jälkeen oikeastaan ikinä, mutta jos kakka osuu jossain vaiheessa tuulettimeen, on paperi kourassa paljon helpompi lähteä sotimaan.

Voit myös kurkata nykyistä työsopimustasi ja tarkistaa, että siitä löytyy ainakin

  • Sopijapuolet eli työnantajan ja työntekijän tiedot
  • Noudatettava työehtosopimus (usein teollisuusliiton metsäkonealan työehtosopimus)
  • Työaika, esim. 40h/vk
  • Palkka, mahdollinen palkkaluokka ja palkanmaksupäivä
  • Tiedot vuosilomasta ja sairausajan palkasta
  • Työsuojeluasiat
  • Työsopimuksen voimassaoloaika eli onko kyseessä toistaiseksi voimassa oleva työsopimus vai määräaikainen. Jos sopimus on määräaikainen, pitäisi työsopimuksessa lukea määräaikaisuuden syy
  • Koeajan kesto
  • Sopimuksen päättymisen ehdot
  • Sopimuksen allekirjoitushetken paikka, aika sekä työnantajan että työntekijän allekirjoitukset.

Kannattaa työsopimuksen allekirjoittamisen lisäksi kuulua myös vähintäänkin työttömyyskassaan. Mikäli tuntuu, että työnantaja on vähän epämääräinen ja saattaisi käydä jossain vaiheessa huonosti, saattaa olla hyvä ajatus kuulua myös ammattiliittoon. Sanon tän ihmisenä, jolla on vähintäänkin nihkeä kuva ammattiliitoista enkä itse mihinkään kuulu, mutta tästä huolimatta, siellä on vähän järeämmät muskelit ja osaaminen, mikäli peli menee likaiseksi ja edessä on esimerkiksi laiton irtisanominen. Toinen vaihtoehto on palkata itse juristi tai niellä pettymys ja lähteä kohti uusia pettymyksiä.

Itselläni on ollut toistaiseksi todella hyvä tuuri työnantajien kanssa ja kaikki on hoitunut metsäalalla ja metsäalan ulkopuolellakin aina moitteetta ja ei voi kuin kiitellä, mutta ikävä kyllä kaikki työnantajat ja työpaikat eivät ole mukavia, vaikka ihmisten hyvyyteen haluaisikin aina luottaa.

Yhtäkkinen irtisanominen on jo muutenkin usein shokki, siihen päälle jos joutuu vielä vakuuttamaan työkkäriä ja kassaa siitä, että toistaiseksi voimassaoleva työsopimus oikeasti oli voimassa, saattaa se käydä vähän turhan raskaaksi. Yhden paperin allekirjoituksella saa ainakin osan ongelmista taklattua.

Eli nyt, jos ei kirjallista sopparia vielä ole, lataa ylläoleva tai jokin muu vastaava ja marssi pomon puheille.

Jätä kommentti

Sivupalkki tähän.