Päivä pitenee päivä päivältä ja sehän tarkoittaa sitä, että kevään haut koulutuksiin ovat käynnissä!
Yhteishaku (perusopetuksen jälkeiset koulutukset) on 23.2.-7.4.2021
Korkeakoulujen yhteishakuaika on 17.3.-31.3.2021
Tuskailetko itse, tai tuskaileeko jälkikasvusi, kummilapsesi tai naapurin mukelo tulevaisuudestaan? Tympiikö nykyinen työ? Aivan puolueettomasti vinkkaisin metsäalasta. Nimittäin jos metsäala kiinnostaa, valinnanvaraa on jokaisella koulutusasteella, mielenkiinnonkohteista ja työpaikkatoiveista riippuen.
Mullahan kiinnostus metsäalaan lähti tarpeesta vaihtaa maisemaa ja muuttaa harrastuspaikkana toiminut metsä työpaikaksi.
Metsäekonomia oli piipahtanut epäsäännöllisesti ajatuksissa muutaman vuoden aikana silloin tällöin, sillä vanha työkaverini opiskeli tätä Helsingin yliopistossa, ja ala on kuulemma vähän kuin kauppis, mutta metsäpainotuksella.
En ole kuitenkaan ole ollut koskaan mikään kirjatoukka, vaikka mukiinmenevästi olen koulussa aina pärjännyt, joten yliopisto-opinnot tuntuivat ajatuksena tähän elämäntilanteeseen liian kuivilta, varsinkin kun edellinen liiketalouspohjainen koulutus Haaga-Heliassa oli kesken juuri sen takia, etten jaksanut istahtaa kirjojen kanssa alas, vaan lähdin mieluummin koirien kanssa ulos.
Ajattelin hakujen kunniaksi kirjoitella listan eri metsään, puihin ja luontoon liittyvistä koulutusvaihtoehdoista. Jos jotain oleellista puuttuu, huikkaa kommenttikenttään niin täydennän tekstiä.
Ammattikoulu
Metsäalan perustutkinto
Metsäalan ammatillisesta koulutuksesta valmistutaan yleensä metsäkoneenkuljettajaksi, metsuriksi, metsäkoneasentajaksi, puutavara-autonkuljettajaksi, metsäpalveluyrittäjäksi, metsänparannuskoneenkuljettajaksi, bioenergia-alalle (myös turvekoneiden kuljettajat) ja esimerkiksi taimitarhoille.
Metsuri-metsäpalveluiden tuottaja
Metsuri-metsäpalveluiden tuottaja hoitaa metsätalouden manuaalisia hommia aina istutuksesta raivaukseen ja (pienalaiseen) puunkaatoon.
Metsäenergian tuottaja
Koulutuksessa erikoistutaan energiapuun ja turpeen korjuuseen, lähikuljetukseen ja varastointiin.
Metsäkoneasentaja
Jos raskaiden koneiden ropaaminen kiinnostaa, tää vois sopia sulle. Koneissa on meinaa nippeliä ja nappelia, jotka pettää säännöllisen epäsäännöllisesti ja vaatii huoltoa. Saa ihan sherlockina hakea vikoja.
Metsäkoneenkuljettaja
Se metsäalan eliittilaji, köh köh. Metsäkoneenkuljettaja on koneellisen puunkorjuun ammattilainen. Koulutuksessa voi erikoistua hakkuu- tai ajokoneelle eli joko puutavaran valmistukseen tai puutavaran lähikuljetukseen.
Logistiikan perustutkinto
Puutavara-autonkuljettaja
Jos metsäkoneenkuljettaja erikoistuu puutavaran lähikuljetukseen, puutavara-autonkuljettaja kuljettaa puun varastopaikalta sahoille ja tehtaille, eli kyseessä puutavaran jatko/kaukokuljetus. Vähän kuin rekkakuski, mut parempi 😎
(koulutus taitaa olla viralliselta nimeltä yhdistelmäajoneuvonkuljettaja, mut Tredussa ainakin mahis räpeltää pölliauton kanssa)
Muut
Arboristi (puutarha-alan ammattitutkinto)
Arboristi on puunhoitaja! Kuvailisin, että arboristi on jotain metsurin ja puutarhurin väliltä. Arboristit ovat siis niitä yläilmoihin valjaiden kanssa kiipeileviä metsureita. Yleensä työskentely tapahtuu pihoilla, puistoissa ja asutusalueilla. Ala ei sovi korkeanpaikankammoisille.
Eräopas (luontoalan ammattitutkinto)
Tämä ei sinne metsätalouteen ihan osu, mutta otan tän silti tähän, koska eräoppaita metsät ja luonto toivottavasti kiinnostaa.
Eli koulutus on metsäihmisille, jotka ovat sieltä asiakaspalveluhenkisestä päästä ja joita kiinnostaa koneiden kanssa tappelun sijaan retkeily, eräily, oppaana oleminen, ihmisten paimentaminen ja luonnontuntemus yleisesti. Koulutusta saa myös englanninkielisenä!
Ammatillisissa koulutuksissa aikuispuolelle haetaan yhteishaun sijaan jatkuvassa haussa.
Ammattikorkeakoulu
Metsätalousinsinööri
Metsätalousinsinööri on se, joka suunnittelee metsien hoitotoimenpiteitä, on mukana puukaupoissa ja neuvoo metsänomistajia ja tekee muun muassa hakkuiden suunnitelmat.
Metsätalousinsinöörinä työllistyy esimerkiksi asiantuntijaksi metsänhoitoyhdistyksille ja metsäyhtiöille suunnittelu- ja esimiestehtäviin.
Metsäinssiksi voi opiskella myös monimuoto-opetuksessa.
Yliopisto
Maatalous-metsätieteellisestä valmistuu maatalous- ja metsätieteiden maisteriksi (MMM) ja metsänhoitajaksi.
Metsäekologia
Tämä on sulle, jos metsä maaperästä ilmastovaikutuksiin kiinnostaa! Metsien ekologiassa saa näkemyksen metsistä ja niiden käytöstä biologian, kemian, fysiikan ja teknologian kautta.
Metsäekonomia
Ja tämä sulle, jos kiinnostus suuntautuu metsien talouspuoleen, markkinointiin ja metsiin liittyvään liiketoimintaan.
Lisätietoa koulutusten sisällöstä ja missä alaa voi opiskella saa helpoiten osoitteesta opintopolku.fi.
Artikkelikuvassa Eki-maikka ja meitsi, kuvan otti Jaana Kankaanpää/MT
Yksi kommentti artikkeliin ”Kiinnostaako metsäala? Valinnanvaraa on amiksesta yliopistoon!”
Minun kaverini opiskeli vastikään metsäkoneenkuljettajaksi ja opin siinä, että metsäkonetta sanotaan motoksi. Suomessa taidetaan ajella useamman eri merkin motoilla, koska olen kuullut mainittavan tietenkin Ponssen mutta myös Eco Log on tullut puheissa vastaan. Todella hyvä, että Suomessa koulutetaan metsäalalle sekä ammatti-ihmisiä että tutkijoita.